מה חשוב להבין ולבדוק
בהשקעות אלטרנטיביות

השקעה אלטרנטיבית: כך תאזנו בין הסיכון לפוטנציאל התשואה

היתרון של השקעות אלטרנטיביות לרוב קשור, בין היתר, לכך שהשקעות אלו מתאפיינות ככלל במתאם נמוך לשוק ההון וכן בעלות פוטנציאל לתשואה עודפת. יחד עם זאת, חשוב לזכור שפוטנציאל התשואה הגבוה הטמון בהשקעות אלטרנטיביות נובע ומושפע בעיקר מאיכות הניהול של ההשקעה. כך תזהו את המוצרים שבאמת מציעים לכם השקעה אלטרנטיבית.

לאחר שנים שבהן היו הסוד השמור של משקיעים מוסדיים, ההשקעות האלטרנטיביות צוברות תאוצה גם בקרב משקיעים פרטיים מתוחכמים – שמרחיבים עוד ועוד את החשיפה אל מוצרים מסוג זה. לרוב, הסיבה למגמה זו היא התנודתיות הגוברת בשוק ההון והרצון להשיג תשואה מוגברת – ששולחת משקיעים לחפש אלטרנטיבות הנהנות מקורלציה נמוכה ביחס לביצועי הבורסה, ואשר מציעות פוטנציאל לרווח גם כששוק ההון יורד. 

השקעה אלטרנטיבית: כך תאזנו בין הסיכון לפוטנציאל התשואה

ההשפעה של מיומנות הגוף המנהל על התשואה הסופית למשקיע

אחת הסוגיות העיקריות שאיתה מתמודדים המשקיעים היא כיצד לזהות השקעות אלטרנטיביות עם פוטנציאל תשואה עדיף ביחס לסיכון ההשקעה, ועדיין לשמור על מתאם נמוך לשוק ההון. התשובה לשאלה זו מורכבת למדי, ועשויה לכלול פרמטרים רבים.

ברוב המקרים, עודף התשואה נובע מהיכולות והיתרונות הייחודיים של הגוף המנהל את ההשקעה, המסוגל לבצע השקעות ואסטרטגיות שגופים אחרים לא יכולים לבצע באותה איכות ועם אותן תוצאות. היכולות הייחודיות של מנהל ההשקעות עשויות לבוא לידי ביטוי בניצול כשלי שוק, שימוש במידע עודף בשווקים לא מוסדרים בעלי מאפיינים פרטיים, מערך עסקי ושיתופי פעולה שנבנים במשך שנים, יכולות טכנולוגיות עדיפות, החלטות השקעה לטווח ארוך, ניצול של ארביטראז' רגולטורי כתוצאה מרגולציה חדשה ועוד.

מאחר והשקעות כאמור הן השקעות לכל דבר ועניין, ובחלק מהמקרים אף השקעות בעלות רמת סיכון גבוהה, ברור לכל שהתוצאות אינן מובטחות וכן ישנם לא מעט פרמטרים שעשויים להשפיע על התשואה הסופית. עם זאת, על מנת לצמצם ולגדר את הסיכון של איכות ניהול ההשקעה, חשוב לבחור גופים מומחים אשר מציגים ביצועים איכותיים ועקביים לאורך שנים, זאת ביחס למתחרים שלהם, ובאמצעותם לבצע את ההשקעה. גודל הגוף המנהל לא בהכרח מצביע על איכות ניהול ההשקעות ועל עקביות של תוצאות טובות, אם כי לא פעם נמצא שקיים קשר בין הדברים.

מהי השקעה אלטרנטיבית "אמיתית"?

רשימת ההשקעות האלטרנטיביות ואסטרטגיות השקעה אלטרנטיביות יכולה להיות ארוכה ומגוונת אף היא, וחשוב לזכור שהיא עשויה להשתנות, זאת בהתאם לשינויים בעולם הפיננסים הדינמי. לא פעם תגלו כי ישנם מוצרים והשקעות פרטיות הזוכות לתואר "אלטרנטיבי" מטעמי שיווק בלבד, זאת במטרה לגרום למוצר או להשקעה להישמע אטרקטיבי יותר עבור משקיעים פוטנציאליים. אם כך, כיצד ניתן להבדיל? מבלי להתייחס לכדאיות ההשקעה במוצר כזו או אחר, להלן רשימה של השקעות שכיום מזוהות עם התחום האלטרנטיבי:

  • השקעות ישירות בנדל"ן למגורים, מניב, ייזום, פיתוח ועוד.
  • השקעות בחוב פרטי בכל הסגמנטים של מבנה ההון ומצבים של חברות, ובהם:
    • חוב פרטי מגובה נכסים - Asset Backed Loan או חוב בכיר
    • חוב של חברות במצוקה - Distressed Debt & Credit Special Situation
    • הלוואות בכירות לחברות – Corporate Senior Lending and Unitrench Lending
    • הלוואות מזנין או הלוואות נחותות (Junior debt)
    • תיקי אשראי ישירים - Peer-to-peer lending; ו-Revolvers.
  • השקעות פרטיות: השקעות הון פרטיות בחברות - Private Equity.
  • אסטרטגיות של קרנות גידור לסוגיהן (Global Macro, Event Driven, Opportunistic, Multi-Strategy, Systematic, Equity Long/Short).
  • השקעה בתשתיות (לדוגמה מתקני התפלה, תחנות לייצור חשמל, נמלים, רשתות תקשורת, כבישים ורכבות) באמצעות מתן הלוואות לפרויקט או ברכישה אחזקה ישירה במניות של הפרויקט.
  • השקעה בסחורות ומטבעות קריפטוגרפים.
  • השקעה בחפצי אמנות.
  • השקעות ברכישת ביטוחי חיים – Life Settlements.

שימו לב – הנזילות מוגבלת

אחד המאפיינים של השקעות אלטרנטיביות שחשוב להתעכב עליו הוא המבנה המשפטי של המוצר ומידת הנזילות שלו. ככלל, קרנות השקעה אלטרנטיביות ישקיעו את כספי המשקיעים בהשקעות ישירות ובחשיפה לנכסים פרטיים שכמעט תמיד אינם סחירים ובעלי נזילות מוגבלת. לכן מוצרים אלטרנטיביים, אינם נגישים לציבור הרחב ולשווקים הפיננסיים (נדל"ן, חוב פרטי, מניות בחברות פרטיות וכו'). השקעות אלו מתאפיינות בטווח השקעה משתנה עד למועד המימוש.

מסיבה זו, בהשקעה במוצרים וקרנות אלטרנטיביות קיימת לרוב "תקופת נעילה" (Lock-Up Period), במהלכה משקיעים אינם יכולים למשוך את כספי השקעתם. משך תקופת הנעילה משתנה ותלויה בסוג הנכסים המושקעים, באסטרטגיית ההשקעה והתנאים הספציפיים אשר נקבעו ביחס לכל השקעה. קרנות ההשקעה מציינות מראש בפני המשקיעים את טווח ההשקעה הדרוש (לרוב במספר שנים), או קובעות את משך תקופת הנעילה בטרם ניתן למשוך את ההשקעה. לכן, בטרם ביצוע השקעה במוצר אלטרנטיבי כזה או אחר, ישנה חשיבות רבה לעיון מדוקדק במסמכי ההשקעה של המוצר, בהבנת תנאי ההשקעה שלו, לרבות תקופת הנעילה.

כך לדוגמה, קרנות פרייבט אקוויטי (PE) פועלות בעיקר באסטרטגיה של רכישת חברות ואחזקתן לאורך מספר שנים, כאשר בתקופת האחזקה הן פועלות להשביח את החברה ולהציף ערך לבעלי המניות באמצעות מעורבות בניהול שלה. תהליך השבחה כזה דורש כמה שנים, ורק לאחר שהקרן תשיג את מטרותיה, היא תפעל לממש ולמכור את אחזקותיה בחברה מתוך כוונה להשיג תשואה גבוהה למשקיעים. ככלל אצבע, ניתן לומר שככל שאסטרטגיית ההשקעה של הקרן היא בעלת מאפיינים של טווח השקעה ארוך, כך תקופת ההשקעה והנעילה תגדל ומידת הנזילות תרד.

המבנה המשפטי של מוצר השקעה אלטרנטיבי

ברוב המקרים, אף שאין זו חובה, קרן השקעה אלטרנטיבית תאוגד במסגרת שותפות מוגבלת (LLP). השותפות המוגבלת תשמש כפלטפורמה שדרכה מבוצעות ההשקעות, זאת באמצעות "השותף הכללי" (General Partner) שהוא הגורם שמנהל את השותפות, בעל הידע היכולת והסמכות לבצע את ההשקעות במסגרת השותפות. המשקיעים "השותפים המוגבלים" (Limited Partners), מזרימים את כספם לשותפות על מנת שהשותף הכללי (GP), יבצע בשם השותפות (LLP), את ההשקעות בהתאם למטרות ההשקעה שהוגדרו. על משקיעים שמעוניינים לבצע את השקעתם באמצעות השותפות, כשותפים מוגבלים, לבחון היטב את תנאי ההשקעה, הן באמצעות הבנת תנאי ההצטרפות לשותפות ועיון במסמכי הנלווים לכך לרבות הסכם השותפות, והן באמצעות עיון במסמך מדיניות ההשקעה של הקרן. 

המוסדיים עדיין מהווים את רוב המשקיעים

מבלי להתחשב בסוג מוצר או מאפייניו, לקוחות בעלי רקע מתאים להשקעות אלטרנטיביות, יימצאו כי להשקעה מסוג זה ישנה ככלל, יתרונות, זאת ביחס להשקעות המסורתיות, במיוחד על רקע סביבת הריבית הנמוכה בעשר השנים האחרונות, שהביאה לגידול בהיקף הכספים המופנים להשקעות אלטרנטיביות ברחבי העולם. אופי ההשקעות, מגבלות הנזילות ומאפיינים נוספים הביאו לכך שעיקר הכספים המושקעים בעולם ההשקעות האלטרנטיבי מקורם בגופים מוסדיים בעלי ידע רב, נזילות גבוהה ואופק השקעה ארוך טווח. בין הגופים הללו ניתן למנות בעיקר קרנות פנסיה וקופות גמל, חברות ביטוח, קרנות מדינתיות וקרנות אקדמיות של אוניברסיטאות מובילות ועוד.

עם זאת, בשנים האחרונות אפשר לראות גידול בהיקף ההשקעות שמופנות לתחום ההשקעות האלטרנטיביות גם מכיוונים נוספים – כמו קרנות צדקה, קרנות פרטיות, לקוחות מתוחכמים או לקוחות פרטיים עתירי הון ו-Family Office המנהלים כספים של HNI (High Net Individuals).

עם התפתחות עולם ההשקעות האלטרנטיביות בשנים הקרובות, יחד עם שינויים והתאמות נדרשות של הרגולציה במטרה להגן על המשקיעים, ייתכן ויתאפשר גם למשקיעים שאינם עונים להגדרות הרגולטוריות של לקוח מתוחכם ליהנות מחשיפה לסגמנט זה של ההשקעות הפיננסיות. חלק מההשקעות האלטרנטיביות אשר מאפיינות את הגופים המוסדיים עשויות להתאים בעתיד גם לתיק ההשקעות שמנהלים לקוחות בבנק. בהפניקס בית השקעות אנחנו פועלים להנגיש ולהציע ללקוחות שלנו שהם בעלי רקע מתאים, השקעות אלטרנטיביות איכותיות, שנבחנו ונבדקו ברמת נאותות הגבוהה ביותר, הן מהיבט משפטי והן מהיבט תפעולי, תוך מתן דגש לתוצאות ולביצועים. השותפים שלנו לניהול ההשקעות מציגים ביצועים שהם טובים יותר ביחס למתחרים שלהם בצורה עקבית לאורך שנים. הפניקס בית השקעות, שהיא חלק מקבוצת הפניקס, נהנית משיתוף פעולה וידע שנצבר לאורך שנים בקבוצה.

תיאום פגישה

האמור בכתבה מובא כשירות ונועד למטרת אינפורמציה כללית בלבד. האמור אינו מהווה בשום צורה שהיא תחליף לייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, וכן בטרם ביצוע השקעה יש להיוועץ עם גורמים בעלי מומחיות בכל ההיבטים הקשורים בביצוע ההשקעה. אין לראות במידע המופיע בכתבה זו הצעה לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של יחידות השתתפות ו/או ניירות ערך ו/או המלצה לאופן ו/או אפיק ביצוע השקעה. המידע בכתבה אינו מתיימר להכיל את המידע הדרוש למשקיע כזה או אחר, וכן אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות, הפרטים והדעות. מבלי לפגוע בכלליות האמור, יובהר כי השקעה במוצרים אלטרנטיביים הינה השקעה מורכבת הדורשת ידע והיכרות עם שוק ההון. מוצרים אלו מתאפיינים לרוב בנזילות נמוכה, בעלי מאפיינים משתנים, ולכן ישנה חשיבות רבה בעיון במסמכים הרלוונטיים לכל מוצר בטרם ביצוע ההשקעה בו. המסתמך על האמור בכתבה זו עושה כן על אחריותו בלבד ואקסלנס מוצרים אלטרנטיביים בע"מ ו/או החברות בקבוצת אקסלנס השקעות לא יישאו בכל צורה שהיא בנזק ו/או הפסד שיגרם כתוצאה מכך. קבוצת אקסלנס השקעות היא חלק מקבוצת הפניקס, עוסקת, בין היתר, בניהול תיקי השקעות, מסחר בניירות ערך, שיווק השקעות, ביצוע פעולות בבורסה, חיתום והפצה להנפקות ועשיית שוק בניירות ערך של חברות שונות.